Ανακοινώσεις

Δίστομο - ανοιχτοί λογαριασμοί/ unbeglichene Schulden

Δίστομο - ανοιχτοί λογαριασμοί/ unbeglichene Schulden

Aθήνα, 8/6/2019

"Δίστομο - ανοιχτοί λογαριασμοί/ unbeglichene Schulden"

Ημερομηνία: 8 Ιουνίου 2019, στις 21.00

Τόπος: πολυχώρος Communitism, Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο, Aθήνα.

Είσοδο με ελεύθερη συνεισφορά

 

Σύντομη περιγραφή παράστασης:

Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο: Η σφαγή στο Δίστομο από τα γερμανικά στρατεύματα και η επιτακτική ανάγκη της αποζημίωσης των θυμάτων. 

Στις 10 Ιουνίου 1944 μια γερμανική μονάδα των SS εισέβαλε στο χωριό Δίστομο και δολοφόνησε 218 χωρικούς. Oι δράστες και οι συνεργάτες τους δεν διώχθηκαν ποτέ, το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ δεν αποδόθηκε ποτέ (ή αποδόθηκε μόλις μερικώς) στα θύματα και στις οικογένειές τους που αξιώνονται αποζημίωσης, η σφαγή αναγνωρίζεται ακόμα και σήμερα από την γερμανική πλευρά ως «γεγονός στα πλαίσια του πολέμου» και όχι ως έγκλημα πολέμου.  

Το ιστορικό γεγονός της άγριας επίθεσης των SS στο Δίστομο, οι πεισματικές αρνήσεις πληρωμών εκ μέρους της Γερμανίας, οι δικαστικοί αγώνες των επιζώντων, οι μέχρι πρόσφατα συγκεντρώσεις «μνήμης και τιμής» των απόστρατων Γερμανών αξιωματούχων στην Γερμανία είναι οι σταθμοί της παράστασης "ανοιχτοί λογαριασμοί".

Για την ανάδειξη των παραπάνω χρησιμοποιούνται έγγραφα και μαρτυρίες που παρουσιάζουν τη γερμανική πολιτική στο ζήτημα των αποζημιώσεων και κάνουν κατανοητή την μακροχρόνια πορεία της δικαστικής διαδικασίας για την απονομή της δικαιοσύνης καθώς επίσης και αποσπάσματα από το βιβλίο του Α. Σφουντούρη: « ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ».

Στόχος είναι η ενημέρωση, ο δημιουργικός διάλογος πάνω στο ζήτημα της μνήμης, της ανάγκης ηρωοποίησης ανθρώπων στην Ελλάδα, του φασισμού και τέλος η πληροφόρηση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας των αποζημιώσεων σήμερα.  

 

Συντελεστές
Σύλληψη Ιδέας- δραματουργία:
Sabine Kuhn, Sebastian Wöss
Έρευνα- σκηνοθεσία- ερμηνεία- οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής:
Sabine Kuhn, Mascha Brammer, Leo/ni Weyreter, Sebastian Wöss, Άρτεμις Δούρου, Κατερίνα Αδαμάρα, Ιωάννα Γκέρου,Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Γιώλικα Πουλοπούλου
Συνεντεύξεις: Κατερίνα Αδαμάρα
Video Art: Δήμητρα Μητσάκη
Επίτιμη καλεσμένη επί σκηνής: η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.  


 

Print

Number of views (17)/Σχόλια (0)