Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

Μαθητικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" στηρίζει τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις του ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τη διοργάνωση τοπικών Φεστιβάλ ή Ημέρας Δράσης.


 

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Θεσσαλονίκη, 17/3/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 17/3/2019 1:00 μμ - 3:30 μμ Export event

Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2019


Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, 1.00 μ.μ

Τόπος: Θέατρο Μονής Λαζαριστών ΚΘΒΕ, Σταυρούπολη

Είσοδος: ελεύθερη

5 σχολεία και ένα θεατρικό εργαστήριο νεαρών προσφύγων,

198 μαθητές και μαθήτριες,σε μία παράσταση

παρακολούθησαν 500 γονείς-εκπαιδευτικοί-μαθητές

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ..εδώ!                           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ..εδώ!

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ,διοργανώνουν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ,την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, ώρα 1.00μ.μ., στη Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός. Το φεστιβάλ  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, 130 μαθητέςκαι μαθήτριες,από 5 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και από το Θεατρικό Εργαστήριο Νεαρών Προσφύγων τουΚ.Θ.Β.Εανεβαίνουν στη σκηνή για να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Με όχημα το θέατρο της επινόησης, τα παιδιά διερευνούν και παρουσιάζουν καλλιτεχνικά,θεμελιώδη ερωτήματα, όπως «Ποιος είμαι εγώ;», «Ποιος είναι ο άλλος;», «Από πού ερχόμαστε;», «Πού συναντιόμαστε;», «Πώς θα ζήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μαζί;»

Σχόλια από το φεστιβάλ

Πέρασα πάρα πολύ καλά γιατί γνώρισα καινούρια άτομα που δεν ήταν από το σχολείο μας. Άλλα παιδιά που είχαν έρθει από διαφορετικές χώρες και ήταν όλα συμπαθητικά!!!
Μαθήτρια 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού

Έμεινα απλά εντυπωσιασμένη...
Μαθήτρια 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού

Ήταν η τέλεια εμπειρία γιατί γνώρισα όχι μόνο παιδιά από το σχολείο μου που δε γνώριζα καλά, αλλά και άλλα παιδιά που πιστεύω ότι μπορώ να χτίσω μια γερή φιλία.
Μαθήτρια 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού

Η αλήθεια είναι ότι θέλει σοβαρή προσπάθεια για να συμμετέχεις στο φεστιβάλ. Η εμπειρία ήταν κουραστική αλλά άξιζε και με το παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου γεμίζεις με εμπειρίες που μπορεί να μην ξαναζήσεις. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα!
Μαθήτρια Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης

Η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου!
Μαθήτρια Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης

Μέσω του Προγράμματος μας δόθηκε η ευκαιρία να έθουμε σε επαφή με το φαινόμενο του πολέμου και της προσφυγιάς. Ευαισθητοποιηθήκαμε, προβληματιστήκαμε και συνειδητοποιήσαμε την τραγική πραγματικότητα που περνάνε καθημερινά αμέτρητα παιδιά της ηλικίας μας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Σας ευχαριστούμε για αυτή την ευκαιρία!
Μαθήτρια Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική και ξεχωριστή δουλειά όλων. Ειλικρινά συγκινήθηκα. Μακάρι να βάλουν όλα τα σχολεία βαθιά μέσαα τους την Τέχνη. Γιατί η Τέχνη μας πάει μπροστά.
Μαθήτρια Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Ένα υπέροχο Μαζί. Ας το κρατήσουμε!
Μαθήτρια Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Πολλά συγχαρητήρια για τη δράση σας και την παράσταση. Η συνεργασία εκπαίδευσης και τέχνης έχει θεαματικά μετασχηματιστικά αποτελέσματα στα παιδιά μας που είναι το μέλλον της κοινωνίας.
Φωτεινή Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός θεατής

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας και την κοινωνική προσφορά. Μπράβο σε όλους! Σας ευχαριστούμε....
Χαρούλα Τσιριγώτη, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος έμπνευσης, ευαισθητοποίησης, προβληματισμού, συνεργασία και δημιουργίας!!! Το Πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» το απέδειξε για ακόμη μια φορά! Σας ευχαριστούμε!
Μαρία Βαφειάδου, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπάιδευσης Κ. Μακεδονίας

Συγχαρητήρια, εύχομαι άπειρο κουράγιο και να μας χαρίζετε τέτοιες στιγμές όσο το δέντρο της αγάπης
Γονιός-θεατής

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το αντίστοιχο μαθητικό φεστιβάλ τον Μάρτιο του 2017 είχε τίτλο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» και βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο - συλλογή 28 μαρτυριώνασυνόδευτων ανήλικων. Το 2018 είχε τίτλο «Το αγόρι με τη βαλίτσα» και βασίστηκε στο ομότιτλο έγο του Μάικ Κένι.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ στο Θέατροτης Μονής Λαζαριστών

Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές χώρες καταγωγής (Αλβανία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιράκ, Ιράν και Συρία), που φοιτούν στο
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου,
3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού,
54ο ΔημοτικόΣχολείο Θεσσαλονίκης,
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αμπελοκήπων,
3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης)
και το Θεατρικό Εργαστήριο Νεαρών Προσφύγων Κ.Θ.Β.Ε.,
με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Βερονίκης Τσουγκράνη, Βιβής Γάτσια, Έλενας Χατζηκωνσταντίνου, Ειρήνης Πανταζή, Νικολέτας Αντωνιάδου, Βασιλικής Καζαντζή, Σοφίας Τσάντα, Χάρη Δημητρακόπουλου, ΔέσποιναςΚαπουλίτσα, Μαίρης Γκρίζου, της ψυχολόγου Φωτεινής Παπαχαραλάμπους και των θεατροπαιδαγωγών Ειρήνης Ζώη, Μελίνας Χατζηγεωργίουκαι Ιωάννας Μήτσικα,συναντιούνται  δημιουργικά σε μια παράσταση που θέτει το ερώτημα «Κι αν ήσουν εσύ;» με  τρόπους που μόνο τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να το κάνουν.

Υποστήριξη σχολείων –σκηνοθετική επιμέλεια– επιμέλειακίνησης: Ιωάννα Μήτσικα και Σοφία Βούλγαρη
Σκηνογραφική επιμέλεια:Σοφία Τσιριγώτη

Συντονισμός: Τζένη Καραβίτη και Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (429)/Σχόλια (0)